Verspreiding: Midden- en noordelijk Molukkeneilanden, IndonesiŽ.

Grootte: Ongeveer 46 cm

Geslachtsbepaling: Mannetjes hebben meestal donkerder, zwartachtige oogirissen, die van de vrouwtjes zijn meer roodachtig bruin. Toch is endoscopisch seksen aangewezen om zekerheid te verkrijgen.

Beschrijving:  De kuif van deze soort is erg breed. De  vogels die binnenshuis worden gehouden moeten regelmatig worden gesprayd om hun verenkleed in goede conditie te behouden.
Alhoewel ze geen kleurig verenkleed hebben, zijn deze grote, witte kaketoes fraaie vogels. Helaas hebben ze de reputatie erg vernielzuchtig en eveneens luidruchtig te zijn.
Evenals bij de andere Cacatua-soorten worden twee eieren gelegd, die in circa vier weken   uitgebroed worden. De jongen verlaten na ongeveer twaalf weken het nest. Als u de kuikens uit het nest moet verwijderen om ze verder met de hand groot te brengen, dan kan u merken dat ze al beginnen te praten vanaf het moment dat ze zelfstandig zijn.
Met de hand grootgebrachte vogels ontwikkelen zich tot aangenaam  gezelschap. Bent u echter in het bezit van een volwassen koppel dan zijn deze meestal nerveus en kunnen ze het beste in een zeer stevige voliŤre worden ondergebracht.
Het samenstellen van een kweekpaar is erg belangrijk wil men resultaten bekomen. Het moet werkelijk "klikken" tussen beiden wil men nakomelingen bekomen
Witkuif kaketoe