De Pyrrhura leucotis of Witoor Pyrrhura kent 4 ondersoorten. De nominaatvorm komt voor in het zuidoosten van BraziliŽ, de Pyrrhura l.griseipectus in het noordoosten van BraziliŽ, de Pyrrhura l.pfrimeri eveneens in het noordoosten, de Pyrrhura l.emma in het noordelijk kustgebied van Venezuela en de Pyrrhura l.auricularis langs de kusten van Noord-oost-Venezuela. De leucotis, de pfrimeri en de griseipectus zijn de drie ondersoorten die het meest bedreigd worden door ontbossing. Ze leven buiten het broedseizoen in groepjes van niet meer dan 20 vogels. Ze verkiezen het dicht gebladerte van hoge bomen. Ze bewegen zich voortdurend van de ene naar de andere plaats. Ze vallen alleen op door het geluid dat ze maken. Een paar blijft altijd dicht bij elkaar. In de bomen zijn ze door hun camouflagepakje moeilijk te detecteren. Ze zijn niet gemakkelijk van hun stuk te brengen. Alleen bij ernstige verstoring vliegen ze luid protesterend weg.
Ze eten fruit, bloemen, zaden, bessen, insecten en hun larven.
Over de voortplanting in hun natuurlijk biotoop is heel weinig bekend, mede door de ontoegankelijkheid van die gebieden. In gevangenschap wordt vaak mee gekweekt. Het broedseizoen begint in april. De pop legt 4 tot 6 eieren. Vaak zijn er ťťn of twee onbe-vruchte eieren bij. De broedduur bedraagt 23 dagen. Na 50 dagen vliegen de jongen uit en op de leeftijd van 10 maanden zijn ze kweekrijp. Ze kunnen wel agressief zijn tegenover andere vogels.
Pyrrhura leucotis