De Pyrrhura cruentata komt voor aan de kusten van BraziliŽ. Ze leven er in het regenwoud, aan de rand van het woud en ook in meer open gebieden. Soms bezoeken ze ook bewoonde streken.
Ze zijn BEDREIGD. Door de voortdurende ontginning van hun leefgebied komen ze alleen nog voor op de kleine woud-eilandjes die overblijven. Binnen die kleine gebieden komen ze dan weer talrijk voor.
Ze eten fruit, bloemen, zaden en bessen.
Van het broedgedrag in de vrije natuur is niets bekend, mede door de ontoegankelijkheid van het gebied.
In de voliŤre is het een levendige vogel die al gauw vertrouwelijk wordt met zijn verzorger. Het zijn sterke vogels die niet gauw een ziekte oplopen. Soms kunnen ze luidruchtig uit de hoek komen, vooral 's morgens en 's avonds. Ze houden van vliegen en baden. In de zomer kan het nodig zijn van ze meerdere malen per dag vers water te geven. Wanneer ze binnen gehouden worden, houden ze ervan van af en toe eens besproeid te worden. Het zijn geen grote knagers, maar verse takken zullen ze nooit afslaan. Tegenover andere vogels zijn ze wel agressief.
Het kweken blijkt niet zo moeilijk te zijn als wel eens gedacht wordt. Het is wel belangrijk van met aparte paren te kweken. Ze leggen 4 tot 9 eieren. Het eerste legsel wordt wel eens in de steek gelaten. Ook gebeurt het dat de jongen van het eerste legsel niet gevoerd worden. Later zijn het evenwel goede ouders. Sommige paren zijn wel gevoelig voor nestcontrole.


Pyrrhura cruentata