Er zijn 11 soorten geelvoorhoofd amazones. De nominaat-vorm is de Geelvoorhoofd amazone of Surinaamse amazone (Am.o. ochrocephala). Verder kennen we nog de Maraja amazone (Am.o.xantholaema), de Groene amazone (Am.o.nattereri), de Panama amazone (Am.o.panamensis), de Geelnek amazone (Am.o. aureopalliata), de Hondura’s Geelnek amazone (Am.o.parvipes), de Roatan Geelnek amazone (Am.o.caribae), de Belizensis (Am.o. belizensis), de Dubbel Geelkop amazone (Am.o.oratrix), de Grote Geelvoorhoofd amazone (Am.o.magna) en de Tres Marias amazone (Am.o.tresmariae).
Hun verspreidingsgebied situeert zich in het noorden van Zuid-Amerika; sommige soorten leven langs de kusten van Midden-Amerika. Ze leven in tropische en sub-tropische streken tot op een hoogte van 750m. Ze worden ook vaak opgemerkt in koffieplantages en rond de steden. Toch verkiezen ze de randen van de wouden. De soorten in Zuid-Amerika komen nog in grote aantallen voor, die van Midden-Amerika kennen een terugval door het wegvallen van de wouden door ontginning. De belizensis, de oratrix, de magna en de tresmariae worden bedreigd. Ze leven in kleine groepen of ook wel in vluchten van een kleine 300 vogels. Tijdens hun vlucht vallen ze op. Bomen die langs waterlopen staan genieten de voorkeur als rustplaatsen. Bij het rusten, in de heetste uren van de dag, zijn ze rustig. Dat kan niet gezegd worden als ze ‘s morgens tot bij de rivier vliegen om een bad te nemen. Ze klimmen van tak tot tak, eerder dan hun vleugels te gebruiken.
Op het menu staan verschillende soorten fruit, zaden, noten, bloemen, bessen en noten. Ze nemen dagelijks ook een hoeveelheid mineralen uit de kleiachtige rivieroevers.
Ze nestelen in hoge, meestal dode bomen. Het legsel bestaat uit 4 tot 5 eieren. De broedduur bedraagt ongeveer 3 weken en na 2 maanden vliegen de jongen uit. De broedende pop wordt juist buiten het nest door de man gevoederd. De man rust tijdens de dag bij wat overblijft van de groep op een redelijke afstand van het nest.

Geelvoorhoofd amazone