Agapornis is de wetenschappelijke benaming voor de Afrikaanse dwergpapegaai. In Afrika komen negen verschillende soorten dwergpapegaaien voor en deze worden onder de verzamelnaam "AGAPORNIDEN" samengevat.
Al meer dan honderd jaar geleden werden de eerste soorten agaporniden geďmporteerd  vanuit Zuidwest-Afrika en werden deze leuke en gezellige vogeltjes door de vogelliefhebbers gehouden in kooien of voličres.
Mede door het ontstaan van kleurmutaties bij de verschillende soorten agaporniden zijn deze dwergpapegaaitjes bijzonder geliefd geworden, ook als huiskamervogel.  Er zijn nu verspreid over onze aarde vele duizenden vogelliefhebbers, die kweken met de verschillende kleurmutaties van deze agaporniden of ook "love-birds" genaamd.  Het kweken van vogels en het kweken  van die diverse kleuren is voor vele mensen een boeiende en fascinerende hobby geworden, waarin ze veel voldoening en ontspanning vinden.
De vererving van al deze kleurvarianten verloopt volgens de vaststaande regels der erfelijkheidswetten. Nu blijkt het dat er veel liefhebbers zijn die weinig of zelfs geen kennis  hebben over deze erfelijkheidsleer. Daarom is het beslist aan te raden u bij een degelijke organisatie aan te sluiten die u hierover alles kan bijbrengen.
Voor de beginnende liefhebbers zijn de roseicolli, personata  of fischeri uitstekende vogeltjes om van wal te steken. Hun verzorging vergt niet al te veel kennis zodat u de eerste leerjaren zonder al teveel problemen kan aanvatten
Agaporniden